Duurzame normen (2019)
Aankopers verwijzen geregeld naar Europese of internationale normen (ISO, NEN, DIN, EN, …) om de kwaliteit van hun producten, diensten, processen of managementsystemen te bewaken. Het aantal van dergelijke normen is zeer groot. Sommigen beschrijven heel gedetailleerd specificaties van productonderdelen, anderen brengen de verschillende stappen van een proces in kaart.
Bepaalde normen zijn geschikt om specifieke duurzame kenmerken in de verf te zetten. Zo kan bijvoorbeeld verwezen worden naar ISO 13273 voor energie efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen, de ISO 15342-serie voor gerecycleerde plastics of ISO 37100 voor duurzame steden en gemeenten. De International Organization for Standardization (ISO) heeft daarom haar normen gekruist met de Sustainable Development Goals (SDG’s). Een overzicht van deze classificatie is te vinden op de volgende website.
Voor (overheids)aankopers en beleidsmakers vond het Federaal Instituut voor Duurzame ontwikkling (FIDO) het aangewezen om een bijkomende classificatie op te zetten volgens materialen, producten en bepaalde duurzame beleidsthema’s. Een oorspronkelijke set van 20.000 normen werd met automatische tools, een codeboek en manuele controle teruggebracht tot 150 duurzame normen. Een overzicht van deze normen vindt u hier. Ze zullen binnenkort ook beschikbaar op de productpagina’s van deze gids.
Indien u geïnteresseerd bent in de inhoud van deze normen, dan kunt u contact opnemen met het Bureau voor Normalisatie (NBN).