Actualisatie labels (2019)

Dankzij kwaliteitsvolle labels kunnen aankopers snel milieu en/of ethisch verantwoorde producten identificeren. In 2019 heeft het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) de labelmarkt nog eens doorgelicht om te kijken welke labels betrouwbaar zijn.

Voor aankopers zijn labels of keurmerken een veel gebruikt hulpmiddel. Ze helpen aankopers met het snel uitkiezen van milieu of ethisch verantwoorde producten. Het labellandschap verandert echter regelmatig. Nieuwe labels doen hun intrede, bestaande labels passen hun criteria aan, etc. Daarom onderzoekt het FIDO geregeld welke keurmerken voldoen aan de officiële criteria (Wet inzake Overheidsopdrachten - Art 54 ). Deze labels kunnen gebruikt worden in bestekken als bewijs dat de geleverde diensten overeenstemmen met de vereiste duurzaamheidsvoorschriften.  

In 2019 heeft het FIDO voor 150 productgroepen 45 sociale en milieulabels opnieuw beoordeeld. Zij voldeden aan de verschillende criteria van art. 54 en kregen een ‘PASS’ beoordeling. Niet meer relevante labels werden verwijderd. Je vindt de keurmerken terug op de verschillende productpagina’s van deze gids. Wie geïnteresseerd is in de volledig overzicht van geselecteerde keurmerken per productgroep, kan hier terecht.